Posts

Showing posts from 2012

BuKu WaNgI

Image
Assalamualaikum ;]

hmm, not something so important to mention here.
but i just want to write it here.

i do not really like which mean is I dislike to hear people mumbling around like these :

'' hey X,  aku wonder laa, why haa aku tengok girls ni macam pocket full of money? beli buku tu beli buku ni.. macam suka sangat beli buku ''

'' alaa, kalau beli buku pon belom tentu boleh jawab exam ''

and this:

'' hmm, nowadays people nak jadi pandai senang je, beli je buku tebal banyak-banyak. dah terus jadi . ''

Ahh, tak faham aku. Masalah ke kalau orang beli buku? Yang lagi geramnya, bile tengok orang yang pertikai soal beli tak beli buku tu orang berada, dari atas sampai bawah bergaya sakan.  branded tak branded tu aku tak pasti sebab aku tak tahu pon brand ape yang BRANDED sangat tu. haha. Kalau baju ,beg, kasut yang dipakai tu yang aku tengok biasa dijual dekat kedai berhawa dingin berdindingkan kaca dengan susunan produk yang rapi dan aku tengok mac…

QuEsTiOn

Image
Assalamualaikum ;]

ok. the same question. WOWWW! is that a coincidence or what?? hehe





cUbA uBaH

Image
Assalamualaikum ;]

ok. today i want to emphasis on a phrase, 'trying to change'.

1. trying to change to a better child. banyak yang boleh kita improve dalam bab ni. contoh, cuba untuk faham apa kehendak sebenar parents rather than just ikut je apa yang dipertuturkan mak ayah kita. Kadang-kadang kita tak perasaan apa yang mak ayah kita cakap dekat kita tu mempunyai makna yang lebih mendalam dan lebih spesifik untuk kita. contoh, mungkin mereka bagi keizinan untuk kita buat sesuatu tapi mereka bagi ulasan lebih sikit selepas tu. haa, hint die kat situ. be alert babe! Aku tahu, benda ni susah nak buat. takpe, try slowly untuk rapat dengan parents masing-masing. Benda ni kita akan mudah perasan kalau kita selalu spend lebih masa dengan mak abah kita. 

2. trying to change to a better person. ni takyah aku cakap, semua pon faham. yang ni macam yang selalu aku tulis, kurangkan mana yang lebih, lebihkan mana yang kurang. benda ni memang nampak senang, tapi memerlukan azam yang kuat. maca…

SeLf SeRvIcE

Image
Assalamualaikum ;]

oh. hai awak :)

ok. dulu tadika cikgu dok ajar eja baca kira. hari-hari nyanyi lagu ABC. 
cikgu fokus dekat setiap sorang murid. makcik tukang masak pon join mengajar sekali.
mana nak cari tadika macam tu kalau bukan tadika kemas boundary. hahaha

sekolah rendah. cikgu ajar tambah tolak bahagi darab, macam mana nak bagi pokok hidup, belajar sembahyang, berzanji, mengaji. Ade jugak cikgu yang suka bagi hadiah kalau dapat jawab, cepat jawab, SUKA jawab. 

sekolah menangah. cikgu asyik cakap usaha sendiri. kalau nak berjaya, mesti usaha untuk berdiri  dengan kaki sendiri. Hakikatnya, cikgu masih suap suam-suam kuku. even tak berapa nak suap, ada la jugak hulur-hulur.. hahah. cikgu masih tolong banyak.

asasi. lecturer pon tak suka spoon feeding, hand/ leg feeding. :O LOL. sape suka belajar, rajin-rajin la jumpa lecturer. bertuah betol dapat miss or sir yang supporting habis. bahan belajar boleh dikira complete kot. addition on some topic is just a minor changes during learning p…

KaLaU BeTuL SaYaNg

Image
Assalamualaikum ;]

Ok. Today, we are going to discuss on a topic that really light and simple which is kalau betul sayang.


Kalau betul kita sayang orang, mesti la kita akan cuba sedaya upaya untuk buat dia gembira bila dia sedih, buat dia bersemangat bila dia down. doakan dia sentiasa selamat dan sihat. kan? kan? 

kalau betul kita sayang sesuatu benda, contoh macam kasut, gadget,or any possible thing yang boleh menjadi barang kesayangan kita lah pendek kata. kita mesti akan jaga ia dengan rapi, baiki ia kalau rosak, alert bab2 maintainance ia. kita akan berhasrat lifespan ia akan panjang.

let say, kalau betul la kita sayang parents kita. kita akan cuba untuk cari pasal semaksimum mungkin or cuba pastikan kita  tersakitkan hati diorang  seminimum  mungkin?
haa, jawab la sendiri.

other situation. kalau betul sayang kawan kita. kita akan join tak sesiapa pun kutuk, pulau, manipulate kawan kita? it supposed to be kita bela kawan kita kalau dia betul DAN mohon maaf bagi pihak dia kalau memang di…

KaWaN vs KeNaLaN

Image
Assalamualaikum ;]

ok. sekarang ni, aku nak cuba cara baru. aku nak cerita apa yang aku rasa, apa aku nampak, fikir, buat, setuju, tak setuju. eh, memang asalnya nak buat macam tu pun.haha. tapi takde isu. ah. ape-ape la. 

first, aku nak cakap pasal kawan. Jujur aku sendiri bukan kawan yang baik. aku tahu. tapi, aku selalu cuba untuk jadi kawan yang baik.ini betul. satu benda aku belajar dari seorang kawan dekat Palam dulu. beza antara KAWAN dengan KENALAN.

kalau kau tahu nama dia, asal mana, jumpa senyum, kalau rajin, say HI. 

tu kau rasa kawan ke kenalan?

kalau kau tahu dia suka apa, dia tak suka apa, perangai buruk dia apa, keistimewaan dia apa, alah, luar dalam kau tahu la senang kata. tapi, bila kau ada masalah, dia takde, lesap, hilang macam tu je.

tu di kira kawan ke kenalan?

kalau kau nampak tercicir, tertinggal sorang2 dekat belakang, tapi dia terus jalan dengan sahabat handai dia saja.




tu kau anggap kenalan atau kawan?

tapi kalau kau baru kenal dia, bila kau jalan sorang, dia ajak ja…

#9 LEGO [ The LEGO® Story ]

Image
Assalamualaikum ;]

Here is a video that really inspiring I guess. hehe

please watch this awesome video :D thank you for watching and HEY YOU!! for not watching. haha. just kidding xp

WeH

Image
assalamualaikum ;]

hai HAI hai HAI hai HAIIIIIIIIIIIIIII eh?

ok, aku tengah senyum sekarang. hehehe
ok. 



Weh, thank you ;]

hope our friendship will last forever :'D

ok la. bye

BeLLa nTv 7

Image
assalamualaikum ;]


Hari ni nak promote siket pasal talk show di ntv7.
hahah. xde keje kan? macam takde benda lain nak tulis.
entah. 


aku suka tengok hosts Bella. cantik.semangat.cool.


Daphne Iking
Vanessa Chong
Elaine Daly
Deborah Henry

the way diorang bercakap, entertain their guest, spontaneous reaction, their expression dan ke-sesuka hati-an mereka berborak or discuss on something. I just like to watch them. hehe. tapi, kalau tiba-tiba rasa not interested on their topic, senang je. Find your remote and click next program. haha. kan senang :D


my fav host dalam ni Daphne dengan Vanessa. Gile-gile, hyper-active,'slambe',lawak semua ada. hahaha. try la tengok. dapat info.boleh practice listening. hahah. plus, english diorang senang faham.*yelaa, aku mane faham sangat kalau native speaker yang jadi host. mesti mata gatal nak gak baca subtitle bawah tu. 




ok la bye~  Tak rugi kalau try tengok :D

#8 LEGO

Image
Assalamualaikum ;]


WARNING !!! Please close this tab or back off if you are not interested *peace [-_-]Y
For now, i want to share shila's and adek's creativity.
Taman Rekreasi
Alolo harmoni sentosanya laa imaginasi budak2 kecik ni.. hahahah tahu, adek2 aku awesome.  hehe
Pintu gerbang
see? taman buatan adek-adek aku ni real kan? siap dengan pintu yang tak berapa nak menggerbang. ringkas tapi nampak perfect. ade rupa la tu kan? baik jawab ye. angguk cepat. haa, bagoss bagus. nge hee :D
 pokok dengan tempat duduk-duduk. 
siap ada watercooler dengan tempat basuh tangan tau u olls. detail x adek2 aku? hahaha
IKAN DI DARAT * motipp?? -.-'
hahaha. setelah aku tanya dua bocah cilik ni, diorang pon explain.. '' ikan tu sebenarnya tugu laa.. macam dinosaur dekat N**** 3 tuuu '' kau tahu apa respon kitorang yang lain dekat situ --_________________________________--'' :D :D ;D :'D HAHAHAHHAHAHAHHA gelak samapai keluar air mata wehh..
ade gak idea diorang ni.. at least lah kan. HA…

#7 LEGO

Image
Assalamualaikum ;]
WARNING !!! Please close this tab or back off if you are not interested *peace [-_-]Y
Uihhhhhhhh~~ Lamanya tak kecoh syok sendiri pasal LEGO.hehe. mungkin aku busy. Hmm, busy.Busy buat ape, busy buattahimata entah buat apa-apa..
oh.upu.Alhamdulillah.UKM. hihi
Kali ni pon tak cerita banyak. Cume nak inform, I BOUGHT NEW ITEM. yee ha! new collection of LEGO. Harga dia? Hmm, fikir banyak kali jugak sebelum beli.. tapi, bila fikir baik-baik, why not? Taram je la beli. HEHEHHEHEEH
LEGO base or board. nipis je benda ni.
ni bukan chopping board yang orang buat potong ikan ayam bawang semua tu tahu.hahah asalnya nak beli warna hijau, tapi waktu tu takde stock. -____________--  konon nak tapak rumput la kan. baru evergreen. Ye dak? hehe

First basic bricks attached to fresh lego base by me and adek. hehe excited tau u olls.
Then, budak-budak pun serbu la lego board  tu, buat entah ape yang diorang suke.. Tak kisah la lawa tak lawa, aku tetap appreciate apa yang diorang bina.
snow white
hmm…

fEeL yOuNg

Image
Assalamualaikum ;]


hye everyone :D


remember that i told you i love rubik's? Did i tell you earlier? I did. right? did i? never mind. >B]

during my spm holiday, you know cuti lepas spm. I sat for SPM for almost a month. seb0lan!!!  Orang lain semua dah berseronok-ronok cuti guling-guling dekat rumah, aku dengan kawan-kawan *A*BEST aku masih, YE MASIH di perap dekat hostel bergumpal dengan buku-buku yang menimbun setinggi hostel 4 tingkat sebab kitorang ade 1100000000000000 subjek.*ignore kosong-kosong penipuan besar itu. ._.



  Lalalala, tapi xpe. Loads of memories built there. hihi. Alhamdulillah semuanya baik-baik sahaja buat SPM kami. 


Ok, cuti SPM. Hmm, aku sangat sukakan RUBIK'S. 3x3, 4x4, 5x5, 3x4, triangle pyramid, baby egg pyramid, rubik snake. Woahhh, from one to another. Aku excited kot. Dapat complete satu, aku beli lagi satu, lagi satu yang lain. HAHAHHAHAHHAHAH. ko tahu berapa aku spent beli semua tu? @#$%^& Arghh, kenapa la semua benda tu mahal belaka?! itu pon a…

bE aLRiGHt

Image
Assalamualaikum ;]
 Let's have some break and brighten our day :D  Yup, with JUSTIN BIEBER :D :D ngehehew 

May ALLAH bless us. *PEACE

#6 LEGO

Image
Assalamualaikum ;]

WARNING !!! Please close this tab or back off if you are not interested *peace [-_-]Y
ok, a week after kenduri baru la our beloved LEGO muncul kembali dari beg balik kampung abah yang aku buat macam harta aku sejak masuk palam dulu. lalalalala. ye, aku memang kedek! i kept all my precious things properly sepanjang kenduri. why?? sebab aku tak mahu sejarah berulang, di mana rubik's cube aku, dan barang yang lain-lain terburai bersepai di lantai,  di main oleh kanak-kanak/tetamu/sesiapa sahaja tanpa kebenaran aku. -.- Sape tak bengang babe? kau? ok, i respect u la der kalau macam tu. Doakan aku jadi penyabar macam u. thank you sayang ;]. 
Haa, selain lego, aku suke rubik, macam-macam gak koleksi aku. Percaya tak kalau aku kate dulu waktu cuti spm aku obses dengan rubik ni ?? Sape percaya, terima kasih. Ye, aku tahu, semua yang aku suke main ni permainan yang SYOK SENDIRI. takpe, aku faham. ade orang kata dullard toys. Excuse me, benda-benda ni bagus untuk perkembangan …

gEdIk of Me

Image
Assalamualaikum ;]


sayangku JUSTIN BIEBER makin segak loh!! [*_*]Y


For those who didn't adore him. It's up to you my dear, provided that you behave yourself. Respect others my darling ;]. okeh.. nge heheh. and, you are allowed to dismiss. That is all you can do now, so I wouldn't annoyed you. ;p
 I AM SERIOUS! (^_^)* 


me being GEDIK when it comes to him is normal. nge hek hew~ *


okeh, aku start usha die sejak lagu one time. waktu tu, JB belom famous sangat. Kat hostel aku cume boleh excited over-over gedikss dengan Nab je. *Nabilah Ahmad.  Sebab die je yang kenal JB. HAHAH! kami minority. sangat minority. haha,zaman tu jb comel je, xhensem. biasa la tuh, awal-awal kann.. even  korean celebrity yang baru-baru debut pon mostly not in perfect package lagi..*mostly. haa, senang cerita, macam kite-kite, memang ade satu zaman tu zaman buruk kite, zaman huduh-huduh,sengal-sengal.. alolo, tak yah nak tipu la tak pernah rase. cepuk kang! hahah.



he is an entertainer and a cool businessman…

#5 LEGO

Image
assalamualaikum ;]


WARNING !!! Please close this tab or back off if you are not interested *peace [-_-]Y
again, me with my beloved lego. kuihkuih:D for this entry, the theme is transportation. Babe, sape nak join aku maen????? lai laa, lai laa, datang rumah aku. main dengan aku. hehe


cool x? best x? hehheh. mai la maen dengan aku!
traffic light. made by adek.
kan aku da kate adek aku memang cool lagi awesome! HAHAHAH
colourfullorry 

i'm sure even kids wouldn't scared of this lorry. wee~ *public confession : dulu, aku takut lori. waktu aku balik tadika kadang-kadang nenek jemput naik basikal. we used to walk together rather than naik basikal sebab lori besau-besau babe kat jalan tuh. kami yang di tepi jalan akan rasa vibration when they passed along the road. :[ alamak, nak nanges pulok. terima kasih banyak banyak banyak banyak nenek :']

hmmh, bile aku da jadi batak, maka terimalah~~ pictures of the same item, from various angle. hahaha *harapbesaba [^_^]Y



the belakang lorry *bahagianpa…

#4 LEGO

Image
assalamualaikum ;]




WARNING !!!
Please close this tab or back off if you are not interested *peace [-_-]Y
 ironman *malasnakbuatbodydie -.-
 sheep
 high-heeled shoe
Lady LEGO

ROBOT ADEK *cool la adek aku ;]


kbye.

#3 LEGO

Image
assalamualaikum ;]



WARNING !!! Please close this tab or back off if you are not interested *peace [-_-]Y
here you go. our other creationsss! nge hee hee.


intro ;] 
woahho!! 'kretip'nya kami. [^_-]Y

 singa 1
 *arrogant sikit -.-'
 singa 2 *humble.ekor rendah ;]
 gajah 1
 gajah 2
gajah 3
 burung angkasawanwari *gempak x adek aku?? heheh
 weaponed robot 
outro ;]