Thursday, 20 September 2012

SeLf SeRvIcE

Assalamualaikum ;]

oh. hai awak :)

ok. dulu tadika cikgu dok ajar eja baca kira. hari-hari nyanyi lagu ABC. 
cikgu fokus dekat setiap sorang murid. makcik tukang masak pon join mengajar sekali.
mana nak cari tadika macam tu kalau bukan tadika kemas boundary. hahaha

sekolah rendah. cikgu ajar tambah tolak bahagi darab, macam mana nak bagi pokok hidup, belajar sembahyang, berzanji, mengaji. Ade jugak cikgu yang suka bagi hadiah kalau dapat jawab, cepat jawab, SUKA jawab. 

sekolah menangah. cikgu asyik cakap usaha sendiri. kalau nak berjaya, mesti usaha untuk berdiri  dengan kaki sendiri. Hakikatnya, cikgu masih suap suam-suam kuku. even tak berapa nak suap, ada la jugak hulur-hulur.. hahah. cikgu masih tolong banyak.

asasi. lecturer pon tak suka spoon feeding, hand/ leg feeding. :O LOL. sape suka belajar, rajin-rajin la jumpa lecturer. bertuah betol dapat miss or sir yang supporting habis. bahan belajar boleh dikira complete kot. addition on some topic is just a minor changes during learning process

varsiti. maksud aku, belajar sebagai mahasiwa/i dalam universiti. real one. PERGH. self-oriented study yang gile2 punye self service lah pendek kata. maybe ada small group for discussion. tapi hakikatnya, everything must be done by yourself. kalau kau join discussionSss tapi dengan zero knowledge, sama je macam kau join perang yang orang lain semua bawak tombak lembing segala bagai tapi kau dengan tangan kau yang kosong je. mengharapkan penumbuk, tendang yang tak berapa nak padu tu. uhh, kunonya tools aku. fine, kalau kau nak bawak senapang m16-a4-assault riffle ke, ikut bajet negara la ye. hahah. 

oh. ok la. nampak tak apa yang patut korang nampak? tak nampak? GGRR.. -.-''

sekarang ni, aku, kau, ko, hang, awok, awak, you mesti belajar untuk urus diri sendiri. Berdikari. Sedar kemampuan diri. Kalau rasa kurang, tambah. kalau terlebih, kurangkan. Usaha. Jangan hirau orang nak kata kau nerd or kuno mundur, gelabah kangkung ke.. yang penting kita berusaha membangunkan diri demi DIRI, parents, anak bangsa, agama dan negara. Yang paling penting, kita kena bertanggungjawab atas amanah yang Allah dah bagi pada kita. You are chosen for what you are doing right now. Every path yang Allah had destined for us is always the best for us and others. Believe His plan for us. try not to mengeluh. 



dear friends and family, doakan la aku mampu untuk memikul tanggungjawab ni. 
do support me.
thank you and good luck for all of you
who are willing to improve our self-esteem, self management and JATI DIRI.
let's do it together.
:D
sori for broken english. [^_^]Y

No comments: