Saturday, 23 June 2012

aWaL

assalamualaikum ;]


kabare my pren??


just nak cakap. i am a weak hamba. sometimes, i know what should i do and what should i NOT do. oh my english!! *btolkahayatitu?-.-




sembahyang or lebih tepat
SOLAT

as a Muslim, Solat is considered as pillar=tiang of the deen=agama.

so, we are encouraged to perform it as soon as possible.

but,believe me. it is really hard to be done. for a common people.like me

honestly, aku bukan la seorang yang cukup kuat lagi.
aku selalu fluctuate *problemvocablagiakunih -.-' sampaibile derr??!

you know what i did especially when Isha'??
p/s: ini cdgn untuk yang baru nak merangkak macam aku. aku tahu, banyak lagi cara yang lebih tepat.lebih bersifat ilmiah. tapi bukan senang sesetengah orang nak laksanakan. bawah ni aku cerita cara untuk yang baru 'merangkak' *mcmaku:'[ kite cuba pelan-pelan ye.. ;]

usually,after Maghrib people will stay on their sejadah until Isha'.
I am so happy if i could be like those people.
i have tried it myself. but i always FAILED!!
lebih-lebih lagi di rumah yang banyak godaan seperti tv tanpa astroku.

so, i suggested some idea to myself.

1. from my own experience. kalau kita asyik postpone solat, hati kita memang tak akan setenang macam selepas kita dah solat. Betul! ini memang sangat betul. sebab kita memang tahu, apa yang sepatutnya kita buat, tapi kita taaak buat-buat jugak.kite tunda-tunda. so, i set my mind. 'Woah, sonok gile da sembahyang! Bole buat itu,ini. hohow.' Jadikan sembahyang awal tu sesuatu yang sangat menguntungkan diri kita. * excuse me, ia memang sangat menguntungkan dan dituntut tahu??

2. Ajak adik-adik sembahyang same-same. Laaaaaaaaaaaaaagi seronokronok! hahaa. baru la tak rasa macam berat je nak gerak sorang-sorang. In the mean time, kita boleh latih adik kita supaya takjadimacamaku jadi yang lebih baik. ;]

3. ni paling simple! ingat azab dan nikmat yang ALLAH dah sediakan untuk hambaNya berdasarkan amalannya.  ingat siapa yang tanggung dosa kita. ingat mak abah. :'] Astaghfirullahalazim.. Ampunilah dosa-dosa kami YA ALLAH.

And so, without further ado, let's try to be better. SOLAT di AWAL WAKTU. ;]
inshaALLAH



No comments: